Mimo że zawsze wybierałam piersi z kurczaka zamiast schabu, ten przepis pokazał mi, że będę po to mięso sięgała zdecydowanie częściej:) Mięso jest soczyste i wręcz samo rozpływa się w ustach!:)
SKŁADNIKI:
- 5-6 plastrów schabu
- 4 marchewki
- 2 cebule
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 10 dag startego sera
- 2 łyżki margaryny
WYKONANIE:
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy), wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Cebule obieramy, kroimy w piórka, wykładamy na marchewkę. Całość przyprawiamy ziołami i papryką.
Wykładamy kawałki margaryny.
kawałki schabu dokładnie rozbijamy, układamy jeden obok drugiego na warzywach (mięso podczas pieczenia na pewno zmniejszy swoją objętość, więc kotlety mogą zachodzić jedne na drugie). Posypujemy solą i pieprzem. Mięso smarujemy majonezem, tak, aby każdy kawałek był nim dokładnie pokryty.
Na majonez ścieramy warstwę żółtego sera (jeżeli lubimy żółty ser, można go zetrzeć zdecydowanie więcej, niż jest w przepisie).
Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (zapiekankę można wstawić chwilę po włączeniu piekarnika). Pieczemy góra-dół z termoobiegiem. Po około 1 h zdejmujemy folię i pieczemy schab jeszcze przez około 20 minut.
Do warzyw można dodać także puszkę konserwowanego groszku.
po wyjęciu z piekarnika zapiekanka jest gotowa do jedzenia.
Podano do stołu!:)
Ciekawy pomysł na zwykły schab :)
OdpowiedzUsuń