SKŁADNIKI:
- 200 g wiórek koksowych
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka
WYKONANIE:
W rondelku roztapiamy masło z cukrem (nie gotujemy). Mieszamy do momentu, aż masa będzie płynna, dodajemy mleko. Mieszankę zdejmujemy z ognia, wsypujemy wiórki koksowe, dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
W miseczce ubijamy mikserem białka ze szczyptą soli. Do ostudzonej masy dodajemy porcjami białka, delikatnie łączymy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki wielości orzechów włoskich, układamy je na papierze. Z podanej ilości składników otrzymamy 20-25 ciasteczek.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki wielości orzechów włoskich, układamy je na papierze. Z podanej ilości składników otrzymamy 20-25 ciasteczek.
Kokosanki wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy około 20 minut, do zarumienienia. Ciasteczka suszymy przy otwartym piekarniku około kwadrans, po czym pozostaje nam tylko je zjeść:)
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Bardzo pyszny przepis;-)
OdpowiedzUsuńAleż śliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń