Studencka wersja zupy jarzynowej:)
Bardzo szybka w przygotowaniu, idealna na debiut w kuchni:)
SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu (użyłam malutkich muszelek)
  • 350 g mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, fasolka, cebula, kalafior i brukselka)
  • 2 kostki rosołowe
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • wegeta
WYKONANIE:

W osolonej wodzie gotujemy makaron, przecedzamy, odstawiamy.
Do garnka wlewamy około 1.5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe, doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się wywaru wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, gotujemy do miękkości warzyw.
do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (kebab-gyros, sól, pieprz), żółto i bułkę tartą. Dokładnie wrabiamy, formujemy kuleczki wielkości orzechów laskowych.


Kuleczki wrzucamy do wrzącej zupy (nie przerywając gotowania), zmniejszamy ogień, gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku wegetą. Na koniec wkładamy ugotowany wcześniej makaron, wszystko chwilę razem gotujemy.
Zupa jest już gotowa!:)
Oczywiście mrożone warzywa można zastąpić świeżymi, muszelki można zastąpić swoim ulubionym makaronem.





1 komentarze:

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń