SKŁADNIKI:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • wegeta
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
  • ćwiartki z kurczaka (udka i pałeczki)
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 cebule *
  • majonez*
Sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • grecki/ włoski sos sałatkowy
  • mały koncentrat pomidorowy w puszce (bądź 1/2 słoiczka)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka cukru
WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy, posypujemy wegetą, solą,  pieprzem oraz cukrem. Ostawiamy na około godzinę, przy przyprawy dobrze połączyły się z kapustą. 
Udka z kurczaka nacieramy solą, posypujemy przyprawą do kurczaka, ostawiamy.  Podsmażamy na oleju.
Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, łyżkę cukru, sos grecki oraz zmiażdżony czosnek dokładnie mieszamy.
W naczynie żaroodporne wykładamy kapustę (najlepiej szatkować ją bezpośrednio do naczynia, w którym będziemy piec i w nim także mieszać z przyprawami, wówczas nie tracimy soków, które wypuści kapusta).
Na kapuście układamy usmażone części kurczaka, całość zalewamy sosem.
* W oryginalnym przepisie na każdym kawałku kurczaka znajdował się plaster cebuli i łyżka majonezu, lecz ja zrezygnowałam z tego pomysłu.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około godzinę, pieczemy w 180 stopniach, po czym zdejmujemy folię i pieczemy kolejne pół godziny bez przykrycia. 








0 komentarze:

Prześlij komentarz