SKŁADNIKI:
- 1/2 główki białej kapusty
- wegeta
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- ćwiartki z kurczaka (udka i pałeczki)
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- 2 cebule *
- majonez*
- 3 ząbki czosnku
- grecki/ włoski sos sałatkowy
- mały koncentrat pomidorowy w puszce (bądź 1/2 słoiczka)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- łyżka cukru
WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy, posypujemy wegetą, solą, pieprzem oraz cukrem. Ostawiamy na około godzinę, przy przyprawy dobrze połączyły się z kapustą.
Udka z kurczaka nacieramy solą, posypujemy przyprawą do kurczaka, ostawiamy. Podsmażamy na oleju.
Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, łyżkę cukru, sos grecki oraz zmiażdżony czosnek dokładnie mieszamy.
W naczynie żaroodporne wykładamy kapustę (najlepiej szatkować ją bezpośrednio do naczynia, w którym będziemy piec i w nim także mieszać z przyprawami, wówczas nie tracimy soków, które wypuści kapusta).
Na kapuście układamy usmażone części kurczaka, całość zalewamy sosem.
* W oryginalnym przepisie na każdym kawałku kurczaka znajdował się plaster cebuli i łyżka majonezu, lecz ja zrezygnowałam z tego pomysłu.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około godzinę, pieczemy w 180 stopniach, po czym zdejmujemy folię i pieczemy kolejne pół godziny bez przykrycia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz