SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • jabłko
WYKONANIE:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier waniliowy, ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Do ubitej masy dodajmy mąkę, dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Jabłko kroimy w drobną kostkę, część owoców dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy kilka kropel oleju, wykładamy przygotowane ciasto. smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyłożeniu na talerz chwilę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i wykładamy resztę owoców.
Deser gotowy!:)

 


0 komentarze:

Prześlij komentarz