SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • 2 cebule 
  • około 60 dag grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • mleko
  • jajko
WYKONANIE:
Do wysokiej miski wlewamy wodę i mleko, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej proporcji uzyskamy od 8 do 10 naleśników.
Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni (można wlać odrobinę oleju), pozostawiamy do ostygnięcia.


Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, po czym dodajemy pokrojone grzyby, smażymy.Tak przygotowany farsz przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko mielimy w maszynce. Ponownie możemy doprawić. 


Na każdym naleśniku wykładamy po łyżce farszu, rozsmarowujemy, boki naleśnika zakładamy do środku, zwijamy. 

W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta odtaczamy najpierw w mleku, następnie w bułce. Smażymy na patelni na zloty kolor.
Krokiety idealnie smakują z barszczem.









0 komentarze:

Prześlij komentarz