SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- olej do smażenia
- 2 cebule
- około 60 dag grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek)
- sól, pieprz
- bułka tarta
- mleko
- jajko
WYKONANIE:
Do wysokiej miski wlewamy wodę i mleko, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej proporcji uzyskamy od 8 do 10 naleśników.
Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni (można wlać odrobinę oleju), pozostawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, po czym dodajemy pokrojone grzyby, smażymy.Tak przygotowany farsz przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko mielimy w maszynce. Ponownie możemy doprawić.
Na każdym naleśniku wykładamy po łyżce farszu, rozsmarowujemy, boki naleśnika zakładamy do środku, zwijamy.
W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta odtaczamy najpierw w mleku, następnie w bułce. Smażymy na patelni na zloty kolor.
Krokiety idealnie smakują z barszczem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz