SKŁADNIKI:
Ciasto marchewkowe:
  • 2 szklanki drobno startej i lekko odciśniętej z soku marchewki 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju  
  • 4 jaja 
  • 1 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Masa budyniowa 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (lub jeden 64 g)
  • 0,5 litra mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g margaryny 
Masa śmietanowa: 
  • 250 g mascarpone 
  • 330 ml śmietany kremówki 36% 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
WYKONANIE:
Całe jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na pianę (przed dodaniem cukru przez chwilę ubijać same jajka). Następnie dodajemy sól, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy. Potem wrzucamy startą marchewkę, cały czas ucierając. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką blaszki o wymiarach 30 x 25 cm. Ciasto pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy, po czym kroimy na dwa blaty. W czasie kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy krem budyniowy.1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko z cukrem się zagotuje, przelewamy do niego mieszankę i zagotowujemy ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Budyń odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. Miękką margarynę ucieramy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy. Do budyniu dodajemy stopniowo masło ucierając go blenderem do jednolitego połączenia składników. Krem rozsmarowujemy na dolnym blacie, wyrównujemy powierzchnię, a następnie przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki do zgęstnienia kremu. Teraz pora na ostatni etap. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy mascarpone i cukier puder, cały czas miksujemy. Gotowy krem rozsmarowujemy na powierzchni ciasta i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki.


1 komentarze: