Dosyć sporo kurczaka ostatnio w mojej kuchni;) Ale w musztardowej odsłonie witamy go po raz pierwszy!:)
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 12 średniej wielkości pieczarek
- 2 małe cebule
- 4 łyżeczki musztardy
- 200 ml śmietany 18%
- koperek
- przyprawa kebab-gyros
- sól, pieprz
- margaryna lub olej do smażenia
- makaron
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplastry, cebulę siekamy w drobną kostkę.
Mięso przyprawiamy przyprawą kebab gyros, solą i pieprzem, odstawiamy.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę roztapiamy w garnuszku, wrzucamy cebulę i wszystko smażymy, by cebula zmiękła. Następnie siekamy koperek i szczypiorek,a do naszego garnuszka dodajemy pieczarki, wszystko dusimy.
Gdy pieczarki lekko się podduszą, dodajemy śmietanę, musztardę (u mnie delikatesowa i sarepska) i koperek, wszystko dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki gotujemy chwilę razem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron (w moim przypadku rurki).
Do musztardowego sosu dodajemy usmażoną pierś z kurczaka.
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, wierzch polewamy naszym sosem.
Smacznego!
ile wychodzi z tego porcji?
OdpowiedzUsuńMyślę, że ta porcja starczy dla 2-3 osób:)
OdpowiedzUsuń