To mój debiut w przygotowywaniu tego ciasta;) Łatwe w wykonaniu, smaczne a przede wszystkim-kawowe!:) Razem z ciastem 3 Bit zagościło na Naszym Sylwestrowym stole:)



SKŁADNIKI:
  • herbatniki (około 50szt)
  • masło
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej zaparzonej
  • mleko do moczenia herbatników
WYKONANIE:
Przygotowujemy krem: masło (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Miksujemy do momentu uzyskania białej, puszystej masy. Następnie dodajemy sypką kawę i kilka łyżek kawy w postaci płynnej.

Do przygotowania ciasta nie potrzebna jest blaszka do pieczenia, herbatniki możemy układać chociażby na drewnianej desce do krojenia.
Układamy pierwszą warstwę herbatników, nadając kształt naszej Stefance. U mnie każda z warstw miała rozmiar 2 x 6. Przy układaniu ciastek pamiętamy, by każdy z herbatników maczać w mleku.


Każdą z kolejnych warstw smarujemy kremem. Czynność tę powtarzamy do momentu skończenia składników.



Kremem, który pozostał, smarujemy wierzch i boki ciasta. Dodatkowo Stefankę można udekorować pokruszonymi herbatnikami bądź startą czekoladą.


Pyszności!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz