Słodkość ukryta w herbatnikach!:)


SKŁADNIKI:
  • 75 herbatników
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • (składniki na masę budyniową):
    - 750 ml mleka
    - szklanka cukru
    - cukier waniliowy
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 4 żółtka
    -0,5 kostki masła
    - 0,5 kostki margaryny
UŁOŻENIE:
  • herbatniki
  • mleko skondensowane
  • herbatniki
  • masa budyniowa
  • herbatniki
  • śmietana kremówka
WYKONANIE:
Na dno blachy (410 mm x 250 mm) wykładamy warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich mleko skondensowane (krówkę), które przykrywamy kolejną warstwą herbatników.




Przygotowujemy masę budyniową: 2 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka z żółtkami i obiema mąkami, rozcierając tak, by nie było grudek. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszamy. Otrzymana masa konsystencją ma przypominać budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy mikserem masło i margarynę. Dodajemy po łyżce zimnej (!) masy budyniowej, ciągle miksując.Masę wykładamy na herbatniki. Na nią wędrują kolejne, ostatnie już:), herbatniki.




Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Całość wykładamy na herbatniki. Dekorujemy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



2 komentarze:

  1. na górze do ozdoby sa bakalie czy orzecgy drobno pokrojone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drobno pokrojone orzechy na przemian z posypką kakaową :)

      Usuń