Słodkość ukryta w herbatnikach!:)
SKŁADNIKI:
- 75 herbatników
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- (składniki na masę budyniową):
- 750 ml mleka
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
-0,5 kostki masła
- 0,5 kostki margaryny
- herbatniki
- mleko skondensowane
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- śmietana kremówka
Na dno blachy (410 mm x 250 mm) wykładamy warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich mleko skondensowane (krówkę), które przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Przygotowujemy masę budyniową: 2 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka z żółtkami i obiema mąkami, rozcierając tak, by nie było grudek. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszamy. Otrzymana masa konsystencją ma przypominać budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy mikserem masło i margarynę. Dodajemy po łyżce zimnej (!) masy budyniowej, ciągle miksując.Masę wykładamy na herbatniki. Na nią wędrują kolejne, ostatnie już:), herbatniki.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Całość wykładamy na herbatniki. Dekorujemy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
na górze do ozdoby sa bakalie czy orzecgy drobno pokrojone?
OdpowiedzUsuńDrobno pokrojone orzechy na przemian z posypką kakaową :)
Usuń