SKŁADNIKI: 
Ciasto: 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 5 jaj 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 250 g margaryny 
  • 4 łyżki kakao 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3-4 łyżki wody
Krem:
  • 4 batony Milky Way
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 x śmietan-fix
Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • galaretka brzoskwiniowa
WYKONANIE:
Śmietanę najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem ciasta, ponieważ musi dobrze wystygnąć. Śmietankę wlewamy do garnuszka.. Batony kruszymy i dodajemy do śmietany. Mieszankę podgrzewamy do rozpuszczenia batoników ( nie dopuścić do gotowania!). Jeśli pozostaną jakieś nierozpuszczone kawałki, wystarczy przelać masę przez sitko. Odstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia (najlepiej na noc ).
(ciasto zaczerpnięte z przepisu na Wuzetkę)W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i wodę, zagotowujemy, po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Do wystudzonej masy wbijamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy (ja robiłam to łyżką). W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy małymi porcjami do kakaowej masy, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 25 x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną margaryną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, kroimy je wzdłuż na pół.
Brzoskwinie przelewamy do blendera razem z syropem  i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do  garnuszka i podgrzewamy. Dodajemy galaretkę brzoskwiniową (proszek) i bardzo dobrze mieszamy. Odstawimy do schłodzenia (najlepiej do lodówki, mus można wyłożyć na ciasto dopiero, gdy konsystencją będzie przypominał tężejącą galaretkę).
Wracamy do przygotowanej dzień wcześniej śmietanki. Ubijamy ją na sztywną masę, pod koniec dodajemy śmietan-fixy. Krem wykładamy na ciasto, kolejno wykładamy mus (mus musi stężeć), przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. ciasto dekorujemy wedle własnego uznania.




2 komentarze: