Kopiec kreta w wersji rodzinnej:)

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 serki bananowe (po 150 g każdy)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 7 bananów

WYKONANIE:
Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, po czym dodajemy cukier. Następnie, pojedynczo, wrzucamy żółtka ciągle miksując. W osobnej miseczce mieszamy sypkie składniki (obie mąki, budynie, proszek). Przesiewamy je do masy, mieszając delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na dużą blachę (370 mm x 260 mm) wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut.


Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach (dolny blat ciasta powinien być grubszy niż ten, z którego zrobimy kruszonkę).


Zabieramy się za przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli serki i cukier. W około 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy, by ostygła po czym wąskim strumieniem wlewamy ją do naszej śmietanowej masy, ciągle miksując. na koniec dodajemy startą na grubych oczkach tabliczkę czekolady. (jeżeli chcemy, aby krem miał bardziej bananowy smak, można zwiększyć ilość serków).


Na czekoladowym biszkopcie układamy połówki bananów, następnie wykładamy masę i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem. Kopiec kreta wkładamy do lodówki na około 3-4h.

11 komentarze:

  1. Ciągle się zbieram do zrobienia tego ciasta i ciągle nie mogę... a wygląda baaardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopiec Kreta w każdej wersji jest pyszny. Jakie ymiary ma mieć blaszka w której Pani piekła? Zużyto wszystkie 7 bananów. Jakich serków Pani użyła bananowych jeszcze nie widziałam i ile opakowań serków więcej można dodać niż w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopiec kreta piekłam na dużej blaszce (39 x 23 cm). Serki bananowe zakupiłam w Biedronce, dokładnie były to serki Tutti o smaku bananowym z płatkami czekolady. Myślę, ze maksymalnie 2 serki więcj:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno 5 łyżek żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, faktycznie, błąd wkradł się do przepisu:) 5 łyżeczek oczywiście:)

      Usuń
  5. Wiec ile tej żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione - 5 łyżeczek.
      Serdecznie pozdrawiam !:)

      Usuń
  6. Witam
    Dzisiaj w łaśnie robiłąm kopiec kreta z tego przepisu. Moje ciasto nie wyszło tak ciemne jak na zdjęciach. Wydaję mi się, że dwa budynie czekoladowe to za mało. Nie powinno to być kakao? W większej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! :) Jeszcze raz sprawdziłam oryginalny przepis- kakao w nim nie występuje. Użyłaś dwóch budyni czekoladowych po 64g każdy? wiem, że na rynku są też mniejsze, po 40g. Ja na dużą blachę użyłam tych większych ;) Wydaje mi się, że dla lepszego koloru łyżeczka kakao nie zaszkodzi;) następnym razem również ją dodam. Serdecznie pozdrawiam !:)

      Usuń
  7. Witam zrobilismy dzisiaj ciasto wszystko jest fajne bita smietana w połączeniu z serkami i jest bananem super tylko góra ciasta bardzo spada wręcz sie sypie .Może lepiej przekroić ciasto na połowe i normalnie przykryć drugą częścią zamiast ją kruszyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Bardzo się cieszę, że zdecydowali się Państwo skorzystać z mojego przepisu :) Co do gornej części ciasta- biszkopt można przekroić na większą i mniejszą część i tą mniejszą skruszyć na wierzch :) Taki urok tego ciasta, że wierzchnia warstwa ma imitować piasek ;)

      Usuń