SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- łyżka cukru
- 1/2 łyżka soli
- 14 g świeżych drożdży
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- 60 g masła
Z drożdży, odrobiny mąki i ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Gdy zacznie rosnąć, dodajemy go do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 16 równych części i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki oprószamy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (ja swoje bułeczki włożyłam przy około 100 stopniach). Pieczemy około 20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz