SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżka soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 60 g masła
WYKONANIE:
Z drożdży, odrobiny mąki i ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn.  Gdy zacznie rosnąć, dodajemy go do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 16 równych części i  formujemy bułeczki.  Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki oprószamy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (ja swoje bułeczki włożyłam przy około 100 stopniach). Pieczemy około 20 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz