SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 2 małe czerwone cebule
  • 100 g serka topionego
  • 250 ml śmietany 18%
  • zioła (bazylia, oregano)
  • sól pieprz
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w dosyć drobną kostkę, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w kostkę.


Kurczaka smażymy na patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki, gdy się podsmażą dodajemy cebulę. Chwilę razem smażymy. Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony w kostkę topiony serek, wsypujemy zioła. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby kawałki serka się roztopiły. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy usmażone wcześniej pieczarki. Zdejmujemy z palnika, dodajemy kurczaka, mieszamy. Sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron. Smacznego!:)

1 komentarze: