SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 2 małe czerwone cebule
- 100 g serka topionego
- 250 ml śmietany 18%
- zioła (bazylia, oregano)
- sól pieprz
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w dosyć drobną kostkę, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w kostkę.
Kurczaka smażymy na patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki, gdy się podsmażą dodajemy cebulę. Chwilę razem smażymy. Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony w kostkę topiony serek, wsypujemy zioła. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby kawałki serka się roztopiły. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy usmażone wcześniej pieczarki. Zdejmujemy z palnika, dodajemy kurczaka, mieszamy.
Sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron.
Smacznego!:)
uwielbiam takie sosiki do makaronu :)
OdpowiedzUsuń