SKŁADNIKI:
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1/3 kostki margaryny
- 1/ 4 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa
- 1 kg twarogu (z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki oleju
- 5 żółtek
- 2 małe budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
- 0,5 opakowania olejku śmietankowego
- 500 ml mleka
- wiórki kokosowe
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wykładamy nimi dno dużej blachy (410 mm x 250 mm).
Aby przygotować masę sernikową, żółtka należy zmiksować z cukrem, po czym dodawać po łyżce twarogu, nie przerywając miksowania dodać śmietanę, olej, budynie ( w proszku), olejek. Wyłączyć mikser, wlać mleko- wymieszać masę łyżką. Masę wylać na kruche ciasto. Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy szklankę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. po 45 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozsmarowujemy pianę na wierzchu ciasta i ponownie pieczemy przez 15 minut. 5 minut przed zakończeniem pieczenia wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wykładamy nimi dno dużej blachy (410 mm x 250 mm).
Aby przygotować masę sernikową, żółtka należy zmiksować z cukrem, po czym dodawać po łyżce twarogu, nie przerywając miksowania dodać śmietanę, olej, budynie ( w proszku), olejek. Wyłączyć mikser, wlać mleko- wymieszać masę łyżką. Masę wylać na kruche ciasto. Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy szklankę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. po 45 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozsmarowujemy pianę na wierzchu ciasta i ponownie pieczemy przez 15 minut. 5 minut przed zakończeniem pieczenia wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz