SKŁADNIKI:
Kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/ 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa
  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 5 żółtek
  • 2 małe budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
  • 0,5 opakowania olejku śmietankowego
  • 500 ml mleka
Kokosowa pianka
  • wiórki kokosowe
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wykładamy nimi dno dużej blachy (410 mm x 250 mm).
Aby przygotować masę sernikową, żółtka należy zmiksować z cukrem, po czym dodawać po łyżce twarogu, nie przerywając miksowania  dodać śmietanę, olej, budynie ( w proszku), olejek. Wyłączyć mikser, wlać mleko- wymieszać masę łyżką. Masę wylać na kruche ciasto. Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy szklankę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. po 45 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozsmarowujemy pianę na wierzchu ciasta i ponownie pieczemy przez 15 minut. 5 minut przed zakończeniem pieczenia wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

0 komentarze:

Prześlij komentarz