SKŁADNIKI:
  • 1-1,2 karkówki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże czerwone papryki
  • 6 średnich cebul 
  • sól
  • pierz
  • mąka pszenna do obtoczenia

    Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka papryki w proszku słodkiej 
  • sól
  • pieprz
WYKONANIE:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry ok 1 cm. Następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przyprawione kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, rozkładamy na mięsie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół i wykładamy na cebulę. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie paski, wykładamy na pieczarki. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w miseczce. Gotowym sosem zalewamy mięso.
Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na około 1,5 do 2 godzin, pieczemy w temperaturze 180 stopni.


 

7 komentarze:

  1. Świetny przepis, karkówka prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!Z chęcią bym taką karkówkę zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak smakuje następnego dnia po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkówka jest bardzo krucha, smakuje równie dobrze nawet na drugi dzień :-)

      Usuń
  4. Robilam na roczek,och jak sie wszyscy zajadali ,zrobilam dzirn wczesniej :-) :-) pyszna

    OdpowiedzUsuń