SKŁADNIKI:
- 1-1,2 karkówki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 duże czerwone papryki
- 6 średnich cebul
- sól
- pierz
- mąka pszenna do obtoczenia
Sos: - 1 szklanka wody
- 200 g koncentratu pomidorowego
- pół szklanki pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka papryki w proszku słodkiej
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry ok 1 cm. Następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przyprawione kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, rozkładamy na mięsie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół i wykładamy na cebulę. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie paski, wykładamy na pieczarki. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w miseczce. Gotowym sosem zalewamy mięso.
Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na około 1,5 do 2 godzin, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Takie danie bym teraz zjadła :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, karkówka prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPycha!Z chęcią bym taką karkówkę zjadła.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńJak smakuje następnego dnia po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńKarkówka jest bardzo krucha, smakuje równie dobrze nawet na drugi dzień :-)
UsuńRobilam na roczek,och jak sie wszyscy zajadali ,zrobilam dzirn wczesniej :-) :-) pyszna
OdpowiedzUsuń