SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 galaretka niebieska
- 1 galaretka agrestowa,
- 3/4 szklanki wody,
- 400 g śmietany kremówki,
- 5-6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych, (ewentualnie biszkopty)
- 2 galaretki niebieskie,
- 500 ml wody,
WYKONANIE:
Krem budyniowy: Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestawiamy go z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, galaretka powinna się rozpuścić. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wykładamy ją na biszkopt. Ciasto odstawiamy do lodówki. Gdy krem stężeje, układamy na nim paczkę delicji. (jeżeli zwiększymy blachę, mogą przydać się 2 opakowania ciastek). Ciasto wkładamy do lodówki.
Krem śmietanowy: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewamy zimną galaretkę, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, krem wykładamy na delicje. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz