SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
Krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 galaretka niebieska
Krem śmietanowy:
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 400 g śmietany kremówki,
  • 5-6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych, (ewentualnie biszkopty)
  • 2 galaretki niebieskie,
  • 500 ml wody,
WYKONANIE:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23 x 28cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.  Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Mój biszkopt wyszedł dosyć duży i nie było mowy, żeby zmieściły się tam jeszcze dwa kremy i galaretka. Także przekroiłam biszkopt na pół, przełożyłam je do blachy 23 x 42 cm i dalszą część ciasta wykonywałam już na blasze o takich wymiarach.

Krem budyniowy: Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestawiamy go z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, galaretka powinna się rozpuścić. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wykładamy ją na biszkopt. Ciasto odstawiamy do lodówki. Gdy krem stężeje, układamy na nim paczkę delicji.  (jeżeli zwiększymy blachę, mogą przydać się 2 opakowania ciastek). Ciasto wkładamy do lodówki.

Krem śmietanowy: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewamy zimną galaretkę, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, krem wykładamy na delicje. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

Galaretka: Ostatnią warstwę stanowią niebieskie galaretki rozpuszczone w 500 ml wody. Wylewamy je na krem śmietanowy gdy lekko stężeją. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.



0 komentarze:

Prześlij komentarz