SKŁADNIKI:

Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 140g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • olej
Warstwa śmietanowa z brzoskwiniami:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 400ml wrzątku
  • 500ml śmietany 36%
Dodatkowo:
  • 400g masy kajmakowej
  • 150g łuskanego słonecznika

WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukry i ponownie ubijamy na sztywno. Dalej ubijając dodajemy żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie studzimy i kroimy na dwa równe blaty.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy w 400ml wrzątku, pozostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijając dodajemy tężejące galaretki. Całość dokładnie mieszamy.

Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy.

Dolny blat biszkoptu przekładamy z powrotem do blaszki  wylewamy warstwę śmietanową z brzoskwiniami, przykrywamy drugim blatem, smarujemy masą kajmakową i posypujemy uprażonym słonecznikiem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz