SKŁADNIKI:
Biszkopt :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 140g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- olej
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 400ml wrzątku
- 500ml śmietany 36%
- 400g masy kajmakowej
- 150g łuskanego słonecznika
WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukry i ponownie ubijamy na sztywno. Dalej ubijając dodajemy żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy w 400ml wrzątku, pozostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijając dodajemy tężejące galaretki. Całość dokładnie mieszamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy.
Dolny blat biszkoptu przekładamy z powrotem do blaszki wylewamy warstwę śmietanową z brzoskwiniami, przykrywamy drugim blatem, smarujemy masą kajmakową i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz