SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 600 g gotowej masy makowej 

WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem, dodając 2 łyżki wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta (ciągle miksujemy). W oddzielnej misce  ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z resztą ciasta.
Ciasto przelewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik,  uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na ok 5 minut. Ciasto delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia, smarujemy masą makową i zwijamy w rulon, a następnie owijamy papierem lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do wystudzenia i stężenia.


0 komentarze:

Prześlij komentarz