Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżki wody
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 600 g gotowej masy makowej
WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem, dodając 2 łyżki wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta (ciągle miksujemy). W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z resztą ciasta.
Ciasto przelewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na ok 5 minut. Ciasto delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia, smarujemy masą makową i zwijamy w rulon, a następnie owijamy papierem lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do wystudzenia i stężenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz