SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
- tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- 4 łyżki mleka
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku.W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę, proszek i kakao, przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto, wkładamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni.
W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy mikserem, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, na koniec dodajemy partiami mleko w proszku.
Ostudzone ciasto kroimy na pół, przekładamy przygotowanym kremem.
Nad kąpielą wodną roztapiamy tabliczkę czekolady, dodajemy mleko. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
0 komentarze:
Prześlij komentarz