SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
Krem:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
  • tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 4 łyżki mleka

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku.W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę, proszek i kakao, przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto, wkładamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni.

W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy mikserem, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, na koniec dodajemy partiami mleko w proszku.

Ostudzone ciasto kroimy na pół, przekładamy przygotowanym kremem.
Nad kąpielą wodną roztapiamy tabliczkę czekolady, dodajemy mleko. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

0 komentarze:

Prześlij komentarz