SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1/2 kg białej kapusty,
- 1/2 szklanka ryżu,
- 3/4 szklanki kaszy manny (120 g),
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- bazylia,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- olej,
- 100 ml śmietany,
- sól,
- pieprz
- 1,5 litra bulionu
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę. Cebulę siekamy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy mięso, jajka, ryż (nieugotowany), kaszę mannę, czosnek, zioła i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z powstałej masy formujemy nieduże kulki, kształtem przypominające kotlety mielone. Niby gołąbki obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego przecier pomidorowy. Usmażone kotlety wrzucamy do bulionu i gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, wszystko chwilę gotujemy.
Prostsze niż gołąbki,a tak samo pyszne:)
OdpowiedzUsuń