SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mięsa mielonego, 
  • 1/2 kg białej kapusty,
  • 1/2 szklanka ryżu, 
  • 3/4 szklanki kaszy manny (120 g), 
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, 
  • majeranek,
  • bazylia,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • 100 ml śmietany,
  • sól,
  • pieprz
  • 1,5 litra bulionu
WYKONANIE:
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę. Cebulę siekamy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy mięso, jajka, ryż (nieugotowany), kaszę mannę, czosnek, zioła i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z powstałej masy formujemy nieduże kulki, kształtem przypominające kotlety mielone. Niby gołąbki obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego przecier pomidorowy. Usmażone kotlety wrzucamy do bulionu i gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, wszystko chwilę gotujemy.





1 komentarze: