Po dłużej nieobecności powrót do klasyki-czas na lubianą przez wszystkich karpatkę!:)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na krem:
  • 3/4 kostki margaryny (najlepiej Kasi)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
WYKONANIE:
Do rondelka wlewamy szklankę wody, wrzucamy 0,5 kostki margaryny, wsypujemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy gaz i składniki mieszamy intensywnie przy pomocy łyżki, do momentu, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od brzegów garnuszka. Garnuszek zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy do niej po jednym jajku, cały czas miksując mikserem.
Dwie identyczne blachy o wymiarach 22 x 27cm, wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na każdej rozsmarowujemy połowę ciasta. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.




Przygotowujemy krem: do garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W pozostałej szklance mleka rozcieramy obie mąki i żółtka, tak, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową, intensywnie mieszamy, do momentu zgęstnienia masy. Tak przygotowany budyń ostawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy mikserem, dodając do łyżce zimnego budyniu. Tak przygotowanym krem rozsmarowujemy na jednym placku, przykrywamy drugim kawałkiem. Ciasto jest już gotowe!:) Najlepiej włożyć je na kilka godzin do lodówki, by krem stał się sztywniejszy.

1 komentarze:

  1. oj chodzi juz za mna jakiś czas karpatka, lubię cisto ptysiowe z kremem, wszelakie ptysie eklrerki itp, więc niedługozapewne zrobię :)

    Zapraszam tez do siebie: poezja-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń