SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki wody
Krem:
  • 750 ml śmietany kremówki
  • opakowanie żelatyny (22g)
  • serek homogenizowany
  • 3 łyżki cukru
Polewa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • kilka łyżek śmietany kremówki
WYKONANIE:
W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i wodę, zagotowujemy, po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.  Do wystudzonej masy wbijamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy (ja robiłam to łyżką). W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy małymi porcjami do kakaowej masy, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 20 x 28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną margaryną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, kroimy je wzdłuż na pół.
Przygotowujemy krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i serek, ponownie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki ciepłej wody, studzimy, wlewamy do kremu, cały czas intensywnie mieszając, by nie było grudek. Tak przygotowany krem wykładamy na przekrojone wcześniej ciasto, przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na około 2h.
Nad kąpielą wodą rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki, dokładnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki, by polewa stężała. Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy. Gotowe!:)



1 komentarze:

  1. W-Z to jedno z moich ulubionych ciastek, ale musi mieć jak dla mnie odpowiednią proporcję kremu śmietanowego i ciasta. U Ciebie jest zachowana jak dla mnie idealna proporcja :)

    OdpowiedzUsuń