- schab wieprzowy bez kości (około 600 g)
- 100 g suszonej żurawiny (można ją zastąpić żurawiną ze słoiczka)
- 50 g serka camembert
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100 g bułki tartej
- olej do smażenia
Schab kroimy na kotlety grubości około 1 cm, rozbijamy je dokładnie tłuczkiem, każdy oprószamy solą i pieprzem. Jeżeli zdecydujemy się na suszoną żurawinę, należy ją zagotować w 100 ml wody i odstawić na około 1 h. Na każdym sznyclu rozsmarowujemy żurawinę i układamy plasterek serka camembert, zawijamy ścisło w roladkę (dla bezpieczeństwa można użyć wykałaczek).
Każdą roladkę panierujemy dokładnie w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej, po czym smażymy na złoty kolor na patelni. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku około 30 minut.
Obiad gotowy!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz