Kolejna wariacja na temat kaszy mamy:)

SKŁADNIKI:
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Krem
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka 2%
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy jajka, miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę o wymiarach ok. 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i mocno zarysowujemy brzegi dna. Wyjmujemy papier, układamy na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta, posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na kształt dna blachy. Przekładamy wraz z papierem do formy, wyrównujemy brzegi i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z poprzednimi.
Przygotowanie kremu:
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie do masła dodajemy porcjami kaszę,  cały czas miksujemy, aby masa była jednolita. Na koniec dodajemy ekstrakt (opcjonalnie).
 Ułożenie:  Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy 1/3 kremu, na to kolejny blat, masa, i tak do końca.
Wierzch ciasta można udekorować bądź posmarować polewą czekoladową
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz