SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
Warstwa orzechowa:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g masła
Krem cappuccino:
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 120 g cappuccino orzechowego (proszku)
Krem śmietanowy:
  • 150g serka mascarpone
  • 90 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
  • 2/3 opakowania krakersów
  • starta czekolada bądź kakao do dekoracji
WYKONANIE:Kruche ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy do miski. Dodajemy masło i wszystko razem siekamy nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie było wystarczająco spójne i za bardzo się kruszyło, dodajemy łyżkę śmietany. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim  dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25 x 30 cm). Na czas przygotowywania orzechów wstawiamy do lodówki.

Orzechy siekamy; masło cukier i miód wkładamy garnuszka. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylewamy na przygotowane ciasto. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze  170 stopni przez ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła, należy  przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Gotowe ciasto wystudzić.

Masa cappuccino: Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszając). Gotujemy do momentu uzyskania konsystencji budyniu, po czym przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Na przestudzone  ciasto wykładamy 3/4 przygotowanej masy. Na masie ściśle układamy krakersy. Wykładamy  pozostałą część masy cappuccino. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem śmietanowy.
Serek mascarpone przekładamy do miski, wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy (max 2 minuty). Tak przygotowany krem wykładamy na wierzch ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Wierzch ciasta można dowolnie ozdobić, w moim przypadku była to czekolada i posiekane orzechy włoskie. 

Smacznego! 


3 komentarze:

  1. Świetne ciacho :-) skusiłabym się na nie z dokładeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciacho pierwszy raz na imprezę urodzinową i wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis :)
    Rewelacja, wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń