SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
- 150 g orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 60 g masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 120 g cappuccino orzechowego (proszku)
- 150g serka mascarpone
- 90 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
Orzechy siekamy; masło cukier i miód wkładamy garnuszka. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylewamy na przygotowane ciasto.
- 2/3 opakowania krakersów
- starta czekolada bądź kakao do dekoracji
Orzechy siekamy; masło cukier i miód wkładamy garnuszka. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylewamy na przygotowane ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni przez ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła, należy przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Gotowe ciasto wystudzić.
Masa cappuccino: Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszając). Gotujemy do momentu uzyskania konsystencji budyniu, po czym przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Masa cappuccino: Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszając). Gotujemy do momentu uzyskania konsystencji budyniu, po czym przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Na przestudzone ciasto wykładamy 3/4 przygotowanej masy. Na masie ściśle układamy krakersy. Wykładamy pozostałą część masy cappuccino. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem śmietanowy.
Serek mascarpone przekładamy do miski, wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy (max 2 minuty). Tak przygotowany krem wykładamy na wierzch ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Wierzch ciasta można dowolnie ozdobić, w moim przypadku była to czekolada i posiekane orzechy włoskie.
Smacznego!
Świetne ciacho :-) skusiłabym się na nie z dokładeczką :)
OdpowiedzUsuńileż tu pysznych warstw!
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciacho pierwszy raz na imprezę urodzinową i wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, wspaniały smak :)