SKŁADNIKI:
  • 150 g białej czekolady
  • 190 ml mleka
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • 250 g niesolonych orzechów arachidowych
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mleka
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i cukier, podgrzewamy. Białą czekoladę rozpuszczamy nad parą. Do mleka dodajemy mleko w proszku, miksujemy tak, aby nie było grudek. Porcjami dodajemy roztopioną białą czekoladę. 2/3 orzechów mielimy, wrzucamy do przygotowanej masy, pozostałe - drobno kroimy, po czym również dodajemy. Mieszamy i odstawiamy na około 1 h do ostudzenia.
Herbatniki drobno kruszmy, dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki (może być zwykła prostokątna blacha, po ostudzeniu masę będzie można podzielić na cukierki), wstawiamy do lodówki, aż do stwardnienia masy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. W tak przygotowanej polewie obtaczamy Michałki, ponownie pozostawiamy do zastygnięcia.





1 komentarze:

  1. PYSZNOŚCI ,naprawdę znakomite i nieziemsko smaczne .Dodałam jedynie solone orzeszki bo bardzo lubię Michałki z solą :) Super przepis .Pozdrawiam serdecznie Monika

    OdpowiedzUsuń