SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm)
Ciasto:
- 2 szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach (około 4 średnie marchewki)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oliwy lub oleju
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu *
Do dekoracji:
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sodę, proszek oraz cynamon (ja zrobiłam wersję bez cynamonu, ale jeżeli ktoś lubi ciasta piernikowe, polecam dodać) chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i olej, miksując na wolnych obrotach. Na koniec łyżką łączymy ciasto z marchewką (marchew odciskamy z nadmiaru soku). Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciastem rzucić, żeby nie opadło (z około 20 cm). Odstawiamy do ostygnięcia.- 10 dag suszonej żurawiny
- 10 dag rodzynek
- 10 dag suszonych moreli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
WYKONANIE:
Śmietanę oraz mascarpone przekładamy do miski, miksujemy razem na wysokich obrotach miksera. Po chwili dodajemy cukier puder, ciągle miksujemy (do zgęstnienia kremu).
Musi być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń