SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 6 białek ,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 100g cukru,
- szczypta soli,
- 50g płatków migdałowych,
- 3 wafle Princessa kokosowe (37 g każda).
- 2 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- 300g śmietany 30%,
- 100g cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 220g masła lub margaryny.
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- puszka masy krówkowej,
- 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda).
WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Na sam koniec dodajemy wcześniej posiekane wafelki. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wym. 23 x 33cm ,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie mieszamy, by nie było żadnych grudek (możemy to zrobić mikserem). Resztę mleka zagotowujemy wraz ze śmietaną 30% i cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki, stale mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, następnie stale miksując, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej.
Na cieście rozsmarowujemy 2/3 masy, układamy biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarowujemy masę krówkową. Wykładamy resztę kremu i posypujemy posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Super ciasto, świetne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń