SKŁADNIKI:
  • 5-6 bułek drożdżowych (ewentualnie rogali)
  • 2 szklanki jagód
  • 2/3 szklanki cukru
  • kostka twarogu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego

WYKONANIE:
Bułki (nawet lekko czerstwe) kroimy w kostce, wrzucamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Kawałki bułek wrzucamy na przemian z jagodami.
W oddzielnej miseczce miksujemy twaróg, cukier, jajka i cukier waniliowy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, miksując na wolnych obrotach aż do połączenia składników. Całość wylewamy równomiernie na kawałki bułek z jagodami. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do ok.175 stopni C. Pieczemy przez 35 do 40 minut, do uzyskania złotego koloru. Jeżeli w trakcie pieczenia zauważymy, że bułka zbyt mocno się przyrumieniła, wierzch możemy przykryć folią przez ostatnie 10 minut pieczenia. Podajemy na ciepło.


0 komentarze:

Prześlij komentarz