SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 2 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
  • 1 szklanka  jagód
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
Wierzch:
  • 1 galaretka (użyłam niebieskiej)
  • Serek waniliowy  (Danio)
  • 1 szklanka jagód
WYKONANIE:Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując  mikserem, stopniowo dodajemy cukier. Mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodajemy żółtka (pojedynczo) i jeszcze przez chwilę ucieramy mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 
Mąkę przesiewamy  i mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Do jajecznej masy dodajemy w partiami wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzewamy  do  160 stopni  (termoobieg). Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25 x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z blaszki i ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia, kroimy je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta wkładamy z powrotem do blaszki.

Krem: Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody (każda) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewamy do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jagody, mieszamy łyżką. Krem wykładamy na biszkopt w blaszce, wyrównujemy. Na wierzchu układamy drugi kawałek ciasta, lekko dociskamy.

Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy Lekko stężeje, dodajemy serek i mieszamy widelcem (nie mikserem!). Tak przygotowaną galaretkę wykładamy na wierzch ciasta, zasypujemy szklanką jagód. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz