SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
- 1 szklanka jagód
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 galaretka (użyłam niebieskiej)
- Serek waniliowy (Danio)
- 1 szklanka jagód
WYKONANIE:Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując mikserem, stopniowo dodajemy cukier. Mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodajemy żółtka (pojedynczo) i jeszcze przez chwilę ucieramy mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do jajecznej masy dodajemy w partiami wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg). Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25 x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z blaszki i ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia, kroimy je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta wkładamy z powrotem do blaszki.
Krem: Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody (każda) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewamy do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jagody, mieszamy łyżką. Krem wykładamy na biszkopt w blaszce, wyrównujemy. Na wierzchu układamy drugi kawałek ciasta, lekko dociskamy.
Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy Lekko stężeje, dodajemy serek i mieszamy widelcem (nie mikserem!). Tak przygotowaną galaretkę wykładamy na wierzch ciasta, zasypujemy szklanką jagód. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z blaszki i ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia, kroimy je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta wkładamy z powrotem do blaszki.
Krem: Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody (każda) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewamy do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jagody, mieszamy łyżką. Krem wykładamy na biszkopt w blaszce, wyrównujemy. Na wierzchu układamy drugi kawałek ciasta, lekko dociskamy.
Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy Lekko stężeje, dodajemy serek i mieszamy widelcem (nie mikserem!). Tak przygotowaną galaretkę wykładamy na wierzch ciasta, zasypujemy szklanką jagód. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz