SKŁADNIKI:
  • 3 puszki białej fasoli
  • duża cebula
  • 2 gruszki (konferencja)
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

WYKONANIE:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki oraz gałązkę rozmarynu. Wszystko chwilę smażymy, wyjmujemy rozmaryn.  Fasolę płuczemy, blendujemy razem z przesmażoną cebulą i gruszkami na gładką masę. Do masy dodajemy pozostałe składniki (siemię lniane, oliwę, majeranek, lubczyk, gałkę muszkatołową), dokładnie mieszamy. Masę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę na pasztet. Wierzch wyrównujemy. Pasztet pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia.


0 komentarze:

Prześlij komentarz