SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 jajka
- 200 dag cukru pudru
- 150 ml oleju
- 20 dag marchewki
- 5 dag orzechów włoskich
- 8 dag jabłka
- 5 dag wiórek kokosowych
- 20 dag mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 15 dag kremowego serka (Delicate lub Twój Smak)
- 5 dag masła
- 10 dag cukru pudru
WYKONANIE:
Jajka ubijamy do uzyskania jasnej masy. Dodajemy cukier cały czas miksujemy, aż masa będzie puszysta. Wciąż ubijamy na wysokich obrotach , dolewamy olej cienkim strumieniem.
Marchewkę ścieramy na tarce, jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy.
Wszystkie te składniki wraz z wiórkami dodajemy do ubitej masy, delikatnie mieszamy łyżką.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, dokładnie mieszamy. Małymi porcjami przesypujemy do miski z marchewką i delikatnie łączymy wszystkie składniki. piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni (góra - dół).
Tortownicę (o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą), wylewamy przygotowane ciasto. Tortownicę wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę (do suchego patyczka).
Krem: Serek, miękkie masło i cukier puder miksujemy, wstawiamy do lodówki.
Po upieczeniu ciasto dobrze studzimy, kroimy poziomo na dwie części. Połową kremu przekładamy ciasto, drugą częścią smarujemy wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Jajka ubijamy do uzyskania jasnej masy. Dodajemy cukier cały czas miksujemy, aż masa będzie puszysta. Wciąż ubijamy na wysokich obrotach , dolewamy olej cienkim strumieniem.
Marchewkę ścieramy na tarce, jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy.
Wszystkie te składniki wraz z wiórkami dodajemy do ubitej masy, delikatnie mieszamy łyżką.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, dokładnie mieszamy. Małymi porcjami przesypujemy do miski z marchewką i delikatnie łączymy wszystkie składniki. piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni (góra - dół).
Tortownicę (o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą), wylewamy przygotowane ciasto. Tortownicę wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę (do suchego patyczka).
Krem: Serek, miękkie masło i cukier puder miksujemy, wstawiamy do lodówki.
Po upieczeniu ciasto dobrze studzimy, kroimy poziomo na dwie części. Połową kremu przekładamy ciasto, drugą częścią smarujemy wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz