SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 dag cukru pudru
  • 150 ml oleju
  • 20 dag marchewki
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 8 dag jabłka
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 20 dag mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Krem:
  • 15 dag kremowego serka (Delicate lub Twój Smak)
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
WYKONANIE:
Jajka ubijamy do uzyskania jasnej masy. Dodajemy cukier cały czas miksujemy, aż masa będzie puszysta. Wciąż ubijamy na wysokich obrotach , dolewamy olej cienkim strumieniem.
Marchewkę ścieramy na tarce, jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy.
Wszystkie te składniki wraz z wiórkami dodajemy do ubitej masy, delikatnie mieszamy łyżką.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, dokładnie mieszamy. Małymi porcjami przesypujemy do miski z marchewką i delikatnie łączymy wszystkie składniki. piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni (góra - dół).
Tortownicę (o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą), wylewamy przygotowane ciasto. Tortownicę wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę (do suchego patyczka).
Krem: Serek, miękkie masło i cukier puder miksujemy, wstawiamy do lodówki.
Po upieczeniu ciasto dobrze studzimy, kroimy poziomo na dwie części. Połową kremu przekładamy ciasto, drugą częścią smarujemy wierzch ciasta. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.


0 komentarze:

Prześlij komentarz