SKŁADNIKI:
  • kalafior (około 40 dag)
  • korzeń pietruszki (około 30 dag)
  • seler (około 35 dag)
  • ziemniaki (około 30 dag)
  • grzanki
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 1 średniej wielkości cebula
  • olej/margaryna do smażenia

WYKONANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż będzie miała rumiany kolor. Seler, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do wcześniej usmażonej cebuli. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, wrzucamy do pozostałych składników. Wsypujemy bazylię, oregano oraz wrzucamy kostkę rosołową.  Całość zalewamy wodą tak, by wszystkie warzywa były przykryte, gotujemy około 30-40 minut.
Gdy warzywa będę już miękkie, zupę pozostawiamy do przestudzenia, po czym blendujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa wyszła zbyt gęsta, można dolać wody.
Zupę podajemy z grzankami.




0 komentarze:

Prześlij komentarz