SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej luksusowej 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 czubata szklanka suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50g kostki masła 
  • 1 szklanka maślanki albo kefiru
WYKONANIE:
Obie mąki wsypujemy do jednego naczynia, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy roztopione (przestudzone!) masło,
maślankę, roztrzepane jajko i sok z cytryny.  Składniki mokre wlewamy do suchych i krótko mieszamy - tylko do  połączenia składników.
Porcje ciasta nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami (najlepiej silikonowych), do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





0 komentarze:

Prześlij komentarz