SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mąki pszennej luksusowej
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 czubata szklanka suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50g kostki masła
- 1 szklanka maślanki albo kefiru
WYKONANIE:
Obie mąki wsypujemy do jednego naczynia, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy roztopione (przestudzone!) masło,maślankę, roztrzepane jajko i sok z cytryny. Składniki mokre wlewamy do suchych i krótko mieszamy - tylko do połączenia składników.
Porcje ciasta nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami (najlepiej silikonowych), do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz