SKŁADNIKI (na 13 bułek)
  • 750 g mąki pszennej
  • 38 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • 2 litry wody
  • 1 opakowanie sody
WYKONANIE:
Drożdże kruszymy,zasypujemy je cukrem i wlewamy 50 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Odstawiamy rozczyn na minimum 30 minut, do podwojenia objętości.
Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól, wlewamy ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy (robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta) do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone (przestudzone) masło, ponownie miksujemy. Otrzymane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. 
Gdy ciasto wyrośnie ponownie chwilę je wyrabiamy i dzielimy na 13 równych części (każda bułka ma około 90 g). 
Do garnka wlewamy 2 litry wody i wsypujemy sodę. Doprowadzamy do wrzenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. 
Każdą bułkę wrzucamy na gotującą się wodę z sodą (każdą gotujemy oddzielnie), wyciągamy każdą po 30 sekundach. Bułki układamy na papierze do pieczenia. Gdy ugotujemy wszystkie bułki, każdą nacinamy i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika, zwiększając jednocześnie temperaturę do 180 stopni. Bułki  pieczemy około 30 minut.

Bułki są gotowe, smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz