SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 180 g margaryny
  • 160 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa: 
  • 1 kg twarogu (z wiaderka) 
  • 7 białek 
  • 5 żółtek 
  • 125 g miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego 
  • 2 łyżki budyniu (w proszku)

WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem, dodajemy margarynę, żółtka i śmietanę,  po czym szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch), wkładamy do woreczków i mrozimy około 1h.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy porcjami twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy, chwilę miksujemy.
W oddzielnej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Formę  (37 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.  Zamrożone ciasto ścieramy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy około 1h w temperaturze 170 stopni. Gotowe ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy ciasto w lodówce przez całą noc.


2 komentarze: