SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 400 g mąki krupczatki
- 180 g margaryny
- 160 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg twarogu (z wiaderka)
- 7 białek
- 5 żółtek
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- 2 łyżki budyniu (w proszku)
WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem, dodajemy margarynę, żółtka i śmietanę, po czym szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch), wkładamy do woreczków i mrozimy około 1h.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy porcjami twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy, chwilę miksujemy.
W oddzielnej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Formę (37 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy około 1h w temperaturze 170 stopni. Gotowe ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy ciasto w lodówce przez całą noc.
bardzo lubię ten sernik
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie kakaowego ciasta i pysznego sernikowego środka (:
OdpowiedzUsuń