SKŁADNIKI: (12 sztuk)
Bułeczki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40 g)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki

WYKONANIE:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, łyżeczki mąki i 50 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy go na 30 minut do podwojenia objętości.
Mąkę pszenną , ciepłe mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka i szczyptę soli wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym na około 1,5 godziny.
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Po około 1,5 godziny  ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy je na 12 części, każdą część rozpłaszczamy, nakładamy łyżkę budyniu  i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą, aż do momentu uzyskania mieszanki  konsystencji piasku.
Każdą bułkę oprószamy przygotowaną kruszonką.
Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Wyrośnięte bułki pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºC. Wyjmujemy,studzimy.




0 komentarze:

Prześlij komentarz