Coś dla odmiany- na talerzu zamiast kurczaka pojawia się przepiękny schab!:)



SKŁADNIKI:
  • schab bez kości (około 1,5 kg)
  • suszone śliwki
  • śliwowica (można zastąpić ją wodą)
  • miód
  • sól, pieprz, 
  • oregano, majeranek
  • masło klarowane
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25dag mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Rozpoczynamy od przygotowania schabu. Mięso nacieramy obficie z każdej strony solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Można użyć także bazylii ,ziół prowansalskich bądź natrzeć schab przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak zamarynowany schab odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, by całe mięso przeszło zapachem przypraw.
Gdy schab będzie już gotowy, obsmażamy go z każdej strony na maśle klarowanym (można je oczywiście zastąpić olejem bądź margaryną). Czynność ta służy temu, aby po upieczeniu mięso nie było suche.
Mięso rozcinamy, przygotowując kieszonkę, do której trafią nasze śliwki.
Przed umieszczeniem śliwek z kieszonce, należy je namoczyć w śliwowicy. Można zastąpić ją zagotowaną wodą z dodatkiem kilku łyżek miodu.
Gdy śliwki rozmiękną, umieszczamy je w kieszonce. Mięso zaszywamy, bądź związujemy nitką (jeżeli ktoś nie zdecydował się na rozcinanie mięso od góry, tylko zrobił "otwór" w środku mięso, czynność ta nie będzie konieczna). Na wierzch można położyć kilka listków laurowych.
Tak przygotowany schab wykładamy na blachę z dodatkiem masła klarowanego. Pieczemy około 1,5h w temperaturze 170 stopni. Proponuję przewrócić schab na drugą stronę w połowie pieczenia.


Zabieramy się na przygotowanie tradycyjnych klusek śląskich. Potrzebne nam będą tylko dwa składniki-ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana. W przypadku, gdy mamy dość suche ziemniaki, a całość nie będzie chciała się lepić, wystarczy wbić jedno jajko. U mnie nie było to konieczne.
Kluski przygotowujemy w proporcji 4:1, czyli na cztery części ziemniaków przypada jedna część mąki.
Mąkę dokładnie mieszamy z ziemniakami, wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i na środku robimy dołeczek.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie, czekamy aż wypłyną na wierzch i wyjmujemy je po około 4-5 minutach. Obiad mamy już w całości gotowy:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz