SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka ryżu (200 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • około 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 30%
WYKONANIE:
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż, chwilę go szklimy, po czym dodajemy 2 szklanki wody. Gotujemy do miękkości ryżu, do momentu, aż wchłonie on całą wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i cukier, wszystko mieszamy. 

Do garnka z ryżem dodajemy surowe jajka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawione jajka, ponownie mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy śmietaną kremówką. Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.


Aby przyrządzić większą ilość, należy gotować ryż w proporcji 1:2 (na szklankę ryżu przypada 2 szklanki wody). 






0 komentarze:

Prześlij komentarz