Przepis czekał na publikację ponad pół roku..:)
Idealna propozycja na przystawkę.
Jajka faszerowane w nieco "inny" sposób niż standardowo:)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 10 dag żółtego sera
- 20 dag pieczarek
- 1 papryka
- szczypiorek
- koper
- bułka tarta
- sól, pieprz,
- bazylia
WYKONANIE:
Jajka ugotować, ostudzić. Każde z jajek przeciąć na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć jajka ze skorupek.
Wydrążone jajka pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić wplasterki, usmażyć na patelni. Paprykę oczyścić, pokroić. Szczypiorek i koper drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane składniki dodajemy po pokrojonych jajek, wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do wydrążonych wcześniej skorupek.
Wierzch każdej łódeczki odtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane jajka smażymy na złoto z jednej strony. Przystawki są już gotowe!:)
W przypadku, gdy farszu jest zbyt dużo, możemy przygotować kotleciki. Smakują równie dobrze:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz