SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka (około 300 g)
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- koncentrat pomidorowy
- 200 ml wody
- pomidory w puszce
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 woreczki ryżu (200 g)
- bazylia
- sól, pieprz
- słodka i ostra czerwona papryka
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy , kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą kebab gyros), odstawiamy na kwadrans, by kurczak przeszedł przyprawami. W tym czasie kroimy w kostkę dwie średniej wielkości cebule, wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy do zarumienienia. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy pokrojonego wcześniej kurczaka. Wszystko razem chwilę smażymy. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do kurczaka i cebuli. Smażymy do momentu, aż papryka zmięknie.
W garnku gotujemy dwa woreczki ryżu w osolonej wodzie. Gdy ryż będzie już miękki, przelewamy go wodą i odstawiamy, przyda się nam na samym końcu gotowania.
Smażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka (chyba, że mamy dużą patelnię, na której zmieszczą się wszystkie składniki, wówczas nie jest to konieczne), zalewamy go wodą, dodajemy 3 łyżki koncentratu i dodajemy pomidory w puszce (jeżeli kupimy niepokrojone, przed wrzuceniem na patelnie trzeba je rozdrobnić). Wszystko chwilę razem gotujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki.
Po chwili wrzucamy opłukaną fasolę i kukurydzę z puszki. Ja zdecydowałam się na gotową mieszankę fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym (z błahego powodu-dania byłoby po prostu za dużo jak dla jednej osoby, gdybym zdecydowała się na standardowe rozwiązanie..:) ).
Wszystko doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku.
Danie gotowe!:)
Danie jest bardzo syte i gęste, można to zmienić dodając kolejną puszkę pomidorów lub więcej wody:)
super przepis dzięki bardzo
OdpowiedzUsuń