SKŁADNIKI:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • około 1 kg ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • sól, pieprz
  • bazylia

WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.


Kiełbasę kroimy w kostkę.
Kapustę kiszoną przelewamy dokładnie wodą, następnie odciskamy jej nadmiar. Kapustę szatkujemy.


Kiełbasę smażymy na patelni, pod koniec smażenia wrzucamy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, chwilę razem smażymy.


Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na dno układamy warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki. Na ziemniaki wędruje warstwa kapusty, na to kolejna warstwa ziemniaków i tak to wyczerpania  składników. Przy przekładaniu każdą warstwę ziemniaków posypujemy bazylią, a każdą warstwę kapusty-pieprzem.



Zapiekankę wstawiamy na około 25 minut do piekarnika. Zapiekanka jest już gotowa!:)
Zapiekanka świetnie smakuje nawet na drugi dzień, odsmażona na patelni.
W moim przypadku danie przygotowywane było na małym naczyniu żaroodpornym, także aby danie było dla 3-4 osób, należy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników.










0 komentarze:

Prześlij komentarz