SKŁADNIKI:
- 500 g kapusty kiszonej
- około 1 kg ziemniaków
- 250 g kiełbasy
- sól, pieprz
- bazylia
WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Kapustę kiszoną przelewamy dokładnie wodą, następnie odciskamy jej nadmiar. Kapustę szatkujemy.
Kapustę kiszoną przelewamy dokładnie wodą, następnie odciskamy jej nadmiar. Kapustę szatkujemy.
Kiełbasę smażymy na patelni, pod koniec smażenia wrzucamy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, chwilę razem smażymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na dno układamy warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki. Na ziemniaki wędruje warstwa kapusty, na to kolejna warstwa ziemniaków i tak to wyczerpania składników. Przy przekładaniu każdą warstwę ziemniaków posypujemy bazylią, a każdą warstwę kapusty-pieprzem.
Zapiekankę wstawiamy na około 25 minut do piekarnika. Zapiekanka jest już gotowa!:)
Zapiekanka świetnie smakuje nawet na drugi dzień, odsmażona na patelni.
W moim przypadku danie przygotowywane było na małym naczyniu żaroodpornym, także aby danie było dla 3-4 osób, należy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz