SKŁADNIKI:
  • pałeczki z kurczaka (u mnie 10 szt)
  • mały jogurt naturalny
  • pęczek świeżego koperku
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

WYKONANIE:
Na początku przygotowujemy nasz "sos", aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Pęczek koperku drobno siekamy, wrzucamy do jogurtu naturalnego, przyprawiamy czosnkiem granulowanym (jeżeli zdecydujemy się na świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, należy uważać, by nie zdominował on smaku), przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy.


Pałeczki z kurczaka myjemy, osuszamy. Wkładamy kilka sztuk do rękawa do pieczenia, polewamy kilka łyżkami przygotowanego sosu, następnie kolejna porcja kurczaków, sos, aż do zużycia składników. Rękaw do pieczenia zamykamy, wszystko dokładnie mieszamy, aby każda pałeczka obtoczona była w białym sosie.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na około 80 minut (w zależności od tego, jak duże części kurczaka mamy). Na około kwadrans przed zakończeniem pieczenia, rozcinamy rękaw i pozwalamy, aby tym samym kurczak lekko się zarumienił.

Smacznego!:)





0 komentarze:

Prześlij komentarz