SKŁADNIKI:
  • 750 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g  świeżych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką (w przypadku drożdży świeżych należy zrobić rozczyn z drożdży, cukru, 100 ml wody i 2 łyżek  mąki). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym i jego pokrywką. Do gorącego naczynia wrzucamy ciasto i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 25 minut.








0 komentarze:

Prześlij komentarz