SKŁADNIKI: (10 sztuk)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • pół łyżeczki soli
WYKONANIE:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, łyżeczki mąki i 50 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy go na 30 minut do podwojenia objętości.
Mąkę pszenną , ciepłe mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka i szczyptę soli wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy  na 10 części i formujemy  okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Wyrośnięte bułki pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºC. Wyjmujemy,studzimy.



Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz