SKŁADNIKI: (na 8 szt)
Rozczyn:
25 g drożdży
50 g cukru
150 ml mleka
2 łyżki mąki
Ciasto:
przygotowany wcześniej rozczyn
350 g mąki pszennej
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
250 g twarogu
cukier waniliowy
1 żółtko
2 łyżki cukru

WYKONANIE:
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy, wlewamy do drożdży, mieszamy i rozcieramy grudki. Dodajemy mąkę, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. Rozczyn powinien podwoić objętość.
Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy jajko, szczyptę soli, roztopione (i przestudzone) masło oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od misy miksera (ciasto można również wyrobić ręcznie). Ciasto ponownie odstawiamy na minimum 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie. Kostkę twarogu rozgniatamy widelcem z cukrami oraz żółtkiem.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę (oprószoną mąką) i rozwałkowujemy na prostokąt (u mnie około 40 cm x 50 cm). Na ciasto wykładamy nadzienie. Ciasto składamy ku środkowi na trzy części, delikatnie dociskamy. (otrzymamy długi a wąski pasek ciasta). Ciasto po długości przecinamy na pół, każdą połówkę raz jeszcze na pół, otrzymane ćwiartki raz jeszcze na połowy. Uzyskamy  w ten sposób 8 drożdżówek. Skręcamy drożdżówki  (każdą z nich chwytamy obiema rękami, kręcąc dłońmi w przeciwnych kierunkach). Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na kwadrans, aż bułki nieco podrosną.  Każdą z nich smarujemy białkiem (które zostało z nadzienia).
Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni (góra - dół).













0 komentarze:

Prześlij komentarz