SKŁADNIKI:
Rozczyn:
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
  • przygotowany wcześniej rozczyn
  • 600 g mąki pszennej (minus 3 łyżki)
  • 80 g cukru (minus 1 łyżka)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 75 g masła
Kruszonka:
  • 1 łyżka masła / margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
  • dżem owocowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
WYKONANIE:
Rozczyn: Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy je z cukrem. Dodajemy ciepłe (nie gorące !) mleko, dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut).
Uwaga: jeśli używacie drożdży instant (7 gram) nie przygotowujemy rozczynu, a wszystkie składniki użyte do przygotowania rozczynu dodajemy do ciasta.
Mąkę wsypujemy do misy miksera (ciasto drożdżowe przygotowałam przy pomocy robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta, można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie). Do misy dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, sól, jajka oraz ciepłe mleko. Całość wyrabiamy (około 15 minut), pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione, ciepłe masło. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można wsypać odrobinę mąki. Ciasto wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, minimum na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Dwie blaszki (u mnie 30 x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 22 cm (pierwszy wymiar musi być analogiczny jak długość blaszki). Stolnicę można podsypać mąką. Dżem (u mnie truskawkowy) rozsmarowujemy równomiernie na cieście, zwijamy roladę (wzdłuż krótszego boku), ciasto lekko spłaszczamy. Ostrym nożem roladę przecinamy wzdłuż, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty (ułatwi do zwijanie i utrzymanie odpowiedniego kształtu). Oba kawałki ciasta na przemian przeplatamy, końce sklejamy. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta (ja drugą struclę przygotowałam z twarogiem rozgniecionym widelcem z cukrem i dodałam rodzynki). Strucle przekładamy do przygotowanych wcześniej blaszek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (40 minut).
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i wyrabiamy dłonią (konsystencja sypkiego piasku).
Kruszonką posypujemy strucle.
Gdy ciasto wyrośnie, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni przez 35 minut, bez termoobiegu (góra - dół).
Przygotowujemy lukier. Pół szklanki cukru pudru wsypujemy do miseczki, wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Sok dodajemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję płynnego lukru. Lukrem polewamy jeszcze ciepłe strucle.

Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz