SKŁADNIKI: (na 12 bułeczek)
Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
Nadzienie cynamonowe:
  • 80 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki zmielonego cynamonu
WYKONANIE:Jeśli używacie świeżych drożdży, najpierw musicie przygotować rozczyn. Świeże drożdże zalewamy ciepłym mlekiem (około 50 ml), dodajemy łyżkę cukru. Drożdże rozcieramy, po czym dodajemy dwie łyżeczki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 20 minut. W tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Jeśli mamy suche drożdże pomijamy te etap.
Mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko (ciepłe) i jajka umieszczamy w misie miksera. Wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy tak długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce do na około 1,5 godziny. Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Masło na nadzienie cynamonowe roztapiamy, studzimy. Cukier mieszamy z cynamonem.
Przygotowany prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonowym cukrem. Następnie zwijamy ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem roladę kroimy na  12 części. Kawałki układamy w formie  (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Ponownie przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (góra-dół). Wyjmujemy bułeczki z piekarnika, studzimy. Bułeczki są gotowe do jedzenia :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz