SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem śmietankowy:
  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Na polewę czekoladową
  • 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną )
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, ciągle miksować. Dodać mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć mieszając łyżką.  Ciasto wylać do blaszki 20 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Przestudzić i dodać do  śmietany.
Wszystkie składniki polewy czekoladowej  rozpuścić w garnku, przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.
Na biszkopcie rozsmarować masę śmietanową, na nią rozsmarować  masę czekoladową i włożyć ciasto do lodówki na kilka minut by polewa zastygła. Na górę położyć druga cześć biszkoptu.  Wierzch ciasta możemy udekorować dodatkową porcją polewy mlecznej i  startej czekolady. 
Jeżeli chcemy uzyskać efekt "mlecznej kanapki", należy zwiększyć dwukrotnie ilość kremówki i drugą jej połowę wyłożyć na zastygnięta czekoladę a na kremówkę wyłożyć biszkopt. 

2 komentarze:

  1. wlasnie zrobilam ;) pyszne ;) ciasto uroslo,ze nawet na trzy czesci mozna bylo je przekroic ;) ale nastepnym razem musze nasaczyc biszkopt,bo trosze sluchy.

    OdpowiedzUsuń